Meny

Besøk vår fantastiske regionEr du på mobil - flipp den for å se bilder

Norges største innebandyturnering

Stavanger Open er Norges største innebandyturnering. Her er en rekke ulike klasser samlet under samme tak og det gir en unik mulighet til å se og bli sett av de du vanligvis ikke treffer i hallen. Stavanger Open er kjekt både sportslig og sosialt. Bli med du også!

Til forsiden

Fargegata

Besøk Norges flotteste utelivsgate. Et yrende uteliv i en særdeles koselig gate. Alle hus er malt i flotte forskjellige farger og setter en stemning dere må få med dere.

Historien om Fargegata startet da den gang 21 år gamle Tom Kjørsvik kom til Stavanger for å åpne frisørsalong. Etter en del byråkrati fikk Tom sjansen til å gjøre noe med en litt trist gate. Han leide inn bildekustner Craig Flannagan til å sette sammen fargene på husene i en logisk rytme. Resultatet ble en fargebombe av en gate med et yrende uteliv og koselige kafeer. Denne plassen må du få med deg om du tar turen til Stavanger.

Foto Fargegata: Nick Brundle (Adobe Stock)

Fargegata finner du her

Preikestolen

Et av Norges mest populære reisemål. 700 meter rett ned i havet og en majestetisk utsikt. Turløype starter kun 40 minutter med bil fra Stavanger Idrettshall. Ta med innebandykølla med på tur og ta tidenes kuleste lagbilde fra Preikestolen.
Turen fra Preikestolen Fjellstue til Preikestolen er en av landets mest gåtte fjellturer - ca 300 000 mennesker tar turen ut på det svimlende fjellplatået hvert år. Turens mål er utkikksplatået mot fjorden, men med på kjøpet får du en flott tur gjennom frodig Vestlandsnatur med idyllisk skogsterreng og flere flotte utkikkspunkter underveis.

Det er glimrende å besøke Preikestolen under Stavanger Open. Da er ikke turistsesongen enda på sitt travleste og du slipper en del av køen som kan oppstå opp til en av Norges flotteste steder.

Foto Preikestolen: BBravePhoto (Adobe Stock)

Til starten av ruten

Gamle Stavanger

I Gamle Stavanger får du se den best bevarte trehusbebyggelsen i Nord-Europa, med hus stående tett i tett, brosteinsbelagte gater og flere gågater enn bilgater.

Gamle Stavanger er et populært sted å bo i Stavanger, og det er også et av de eldste boligområdene i byen – noe som nok har en sammenheng. Her kan du rusle rundt i de trange, stille gågatene og bare nyte livet. Siden området ligger litt vest for selve bykjernen, er alt litt roligere i denne bydelen, noe som lar deg senke skuldrene når du trenger et avbrekk fra storbyens stress. Et besøk til Gamle Stavanger passer like godt for barn som for voksne, og det er flere attraksjoner i dette området som du kan planlegge å ta turen innom mens du utforsker de unike trehusene.

Foto Gamle Stavanger: Nikolai Soroin (Adobe Stock)

Her er gamle Stavanger

Kjerag

Kjerag er majesteten i Lysefjorden øst for Stavanger. Med sine 1000 loddrette meter blir selv Preikestolen liten. Den loddrette og blankskurte granittveggen har lenge vært beundret fra fjorden, men ønsker du en annerledes opplevelse bør du ta turen opp til Kjeragplatået og Kjeragbolten.

Selve Kjeragplatået er goldt med mye stein og blankskurte berg. Terrenget er tungt og krevende og turen lang, men vel fremme får du lønn for strevet. Følg T-merket sti fra parkeringsplassen og reiselivssenteret ved Øygardstølen. Turen starter med kraftig stigning over den første fjellryggen.

Herfra bærer det utfor til Litle Storedal, hvor du på ny skal forsere en kraftig stigning. Fra utløpet av Storedalen følges en bratt egg opp på selve Kjeragmassivet, hele tiden med luftig utsikt mot Lysefjorden. Når toppen er nådd, leder stien i åpent og lett terreng fram til varden på Nesatind. Kjeragbolten ligger ca. 300 meter sør for varden. Stavanger Turistforening har bygget en varde med veivisere ute på platået for å hjelpe besøkende til å finne fram til attraksjonene.

Det er ikke bare fjellvandrere som har latt seg lokke av Kjeragveggen. Både fjellklatrere og fallskjermhoppere er blitt fristet av suget og spenningen denne veggen byr på. Retur til Øygardstølen samme vei.

Foto Kjerag: Everst (Adobe Stock)

Ruten starter her

Sverd i Fjell

Kom å se monumentet Sverd i Fjell. Det var her det siste slaget stod og Harald Hårfagre samlet Norge til ett rike.
Sverd i fjell» er et monument innerst i Hafrsfjord i Stavanger kommune. Monumentet er laget av skulptøren Fritz Røed fra Bryne og ble avduket av Kong Olav i 1983. Det er tre store sverd som er satt ned i svaberget til minne om slaget i Hafrsfjord i 872, da Harald Hårfagre samlet Norge til ett rike. Neset der sverdene er reist heter Mølleberget.
Det største sverdet representerer den seirende kongen, mens de to andre symboliserer de tapende småkongene. Minnesmerket er også et fredssymbol, sverdene er satt ned i fjellet for at de aldri mer skal brukes. Sverdene er opptil 9,2 m høye, og er utformet over tre typer vikingtidssverd som er temmelig vanlige å finne over hele landet.

Foto Sverd i Fjell: Dmitry Naumov (Adove Stock)

Til Sverd i fjell

Norsk Oljemuseum

Norsk Oljemusem ligger plassert midt i sentrum, rett ved siden av der Exel Outdoor Challenge ble arrangert første gang.

Norsk Oljemuseum ble åpnet av Hans Majestet Kong Harald 20. mai 1999. Bygget er tegnet av arkitektene Lunde & Løvseth som vant en nasjonal arkitektkonkurranse om oppdraget. Bygningen er en symbolsk tolkning av det norske grunnfjellet, det åpne kystlandskapet ut mot havet – og offshoreinstallasjoner til havs.

Ideen om å etablere et dedikert museum for oljevirksomheten i Stavanger oppsto allerede midt på 1970-tallet. Drivkreftene i dette arbeidet var sentrale personer fra det lokale oljemiljøet i samarbeid med Stavanger kommune.

Stiftelsen Norsk Oljemuseum ble etablert i 1981. Etter mange års tålmodig arbeid lyktes det i 1996 å fullfinansiere prosjektet til en kostnad på 165 mill. kroner. Finansieringen var et spleiselag mellom stat, fylke, kommune og sponsorer fra oljeindustrien. Byggearbeidene startet sommeren 1997.

Museumsbygget på 5000 kvadratmeter er lokalisert midt i Stavanger sentrum og inneholder utstillinger, kino, restaurant, bibliotek, møterom, verksted og kontorer. Driften blir finansiert gjennom en kombinasjon av egne inntekter, offentlige driftstilskudd og sponsorbidrag.

Foto Oljemusem: Nikolai Soroin (Adobe Stock)

Til Oljemuseumet

Matbyen Stavanger

Stavanger er en matby. På sommeren er det fullt liv i sentrum med Gladmatfestivalen. Resten av årets kan Stavanger friste med Michelin-resturanter og andre svært gode resturanter.

Med unntak av Norges hovedstad, så var faktisk Stavanger den første norske byen som fikk en stjerne i 2016, da på grunn av restauranten RE-NAA, som etter dette har fått (og beholdt!) enda en stjerne i Michelin Guide Nordic. Sven Erik Renaa og Torill Renaa er ildsjelene bak to-stjernerseventyret RE-NAA, og superparet tilfører stadig nye matkonsepter til Stavangers matkart. Den kritikerroste restauranten Sabi Omakase med Roger Asakil Joya i spissen fikk sin Michelin-stjerne i 2017, og har siden beholdt denne. Også Joya tilfører stadig nye restauranter til regionens matarena. I tillegg har Stavanger-restaurantene Tango, Söl og K2 utmerkelser fra Michelin, et sterkt vitnesbyrd til regionens status som matregion i Norge.

Foto: Aleksandrs Muiznieks (Adove Stock)


Cover-bilder:
Fotokredit: Nightman1965 (Adobe Stock)

Våre samarbeidspartnereVi setter stor pris på våre dyktige samarbeidspartnere.

Client
Client
Client
Client
Client
Client
Client
Client
Client
Client
Client
Client
Client